Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | PZWL |
Rok wyd.: | 2006 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 468 s. |
Wymiar: | 160x230 mm |
EAN: | 9788320032406 |
ISBN: | 83-2003-240-7 |
Data: | 2008-11-22 |
Opis książki:
Jest to nowoczesny, przejrzysty podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie.
Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia.
Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami.
Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom współcześnie stosowanych diet oraz alternatywnym sposobom żywienia.
Publikacja jest przeznaczona dla studentów wydziałów farmaceutycznych oraz nauki o zdrowiu akademii medycznych, a także innych uczelni (np. uczelni rolniczych), które w swych programach nauczania uwzględniają naukę o żywności i żywieniu.
Książka "Bromatologia" - Henryk Gertig, Juliusz Przysławski - oprawa miękka - Wydawnictwo PZWL. Książka posiada 468 stron i została wydana w 2006 r.