Biotechnologia. Zeszyt 5. Produkcja substancji białkowych
W.A. Bykow, M.N. Manakow, N. W. Tarasowa
(red.)Dane szczegółowe: | |
Producent: | Naukowe UAM |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 133 s. |
Data: | 2001-01-23 |
Opis książki:
Przedmowa 7
Wprowadzenie ... 9
Rozdział 1. Główne zasady realizacji procesów biotechnologicznych .. 13
§ 1. Technologia przygotowania pożywek dla biosyntezy ... 14
§ 2. Utrzymywanie czystości hodowli .. 18
§ 3. Fermentacja. 20
§ 4. Wydzielanie i oczyszczanie produktów 25
§ 5. Otrzymywanie towarowych form preparatów .. 29
§ 6. Ekologiczne aspekty biotechnologii 31
Rozdział 2. Zaplecze surowcowe biotechnologii przemysłowej. 33
§ 1. Otrzymywanie węglowodorowego surowca dla biotechnologii przemysłowej 34
§ 2. Otrzymywanie alkoholu etylowego. 39
§ 3. Surowce dla hodowli organizmów metylotroficznych ... 43
§ 4. Otrzymywanie węglowodandw metodą hydrolizy z surowców roślinnych 51
§ 5. Otrzymywanie kwasu octowego ... 58
§ 6. Melasa jako substrat dla biotechnologii .. 62
§ 7. Inne źródła surowca dla produkcji białek organizmów jednokomórkowych ... 65
Rozdział 3. Technologia produkcji białkowych substancji i lipidów metodg syntezy przez drobnoustroje 71
§ 1. Zasadniczy schemat technologiczny otrzymywania biomasy paszowej. 71
§ 2. Charakterystyka technologiczna produkcji biomasy paszowej na surowcach węglowodorowych 81
§ 3. Otrzymywanie białka drobnoustrojów na alkoholach niższych ... 87
§ 4. Otrzymywanie substancji białkowych na pożywkach węglowodanowych. 90
§ 5. Technologia otrzymywania drobnoustrojowych lipidów .. 94
Rozdział 4. Technologia otrzymywania preparatów enzymatycznych 99
§ 1. Przemysłowe preparaty enzymatyczne 101
§ 2. Czynniki wpływające na biosyntezę enzymów. 102
§ 3. Metoda głęboka hodowli producentów enzymćw 103
Książka "Biotechnologia. Zeszyt 5. Produkcja substancji białkowych" - W.A. Bykow, M.N. Manakow, N. W. Tarasowa (red.) - oprawa miękka - Wydawnictwo Naukowe UAM.