Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Prószyński |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 96 s. |
Wymiar: | 142x202 mm |
EAN: | 9788373379473 |
ISBN: | 83-7337-947-9 |
Data: | 2001-01-17 |
Opis książki:
Kolejna książka kucharska Wandy Jackowskiej, to ważna pozycja na rynku wydawniczym. Z pewnością spodoba się wszystkim paniom domu. Znajdują się w niej bowiem przepisy na różnorodne zapiekanki, niekiedy tanie, proste w wykonaniu, które można podawać na co dzień, ale również te bardziej skomplikowane i pracochłonne, uświetniające uroczyste kolacje. Książka szczególnie przydatna będzie dla oszczędnych gospodyń, gdyż stosując prezentowane receptury, pozwoli z resztek mięsa, sera i warzyw wyczarować atrakcyjne smakowo danie. Wanda Jackowska z wykształcenia bibliotekarka i polonistka, z zawodu dziennikarka, a z zamiłowania kucharka, która w teorii i praktyce nieustannie poszukuje tajemnic przyrządzania smacznego domowego jedzenia. Późno nauczyła się gotować, ale uważa, że właśnie dzięki temu nie jest obciążona żadną tradycją - ani dobrą, ani złą. W swoich potrawach swobodnie łączy składniki o zaskakujących nieraz smakach i aromatach, według zasad różnych kuchni. Jest gorącą wielbicielką kuchni śródziemnomorskiej, którą uważa za jedną z najlepszych i najzdrowszych na świecie. Autorka popularnego magazynu kulinarnego "Gotowanie na ekranie", emitowanego przez ponad 10 lat na antenie TVP. Współtłumaczka "Wielkiej księgi ziół" i "Wielkiej księgi ogrodów", które ukazały się nakładem wydawnictwa Wiedza i Życie.
Książka "Biblioteczka Poradnika Domowego 3/2005. Zapiekanki" - Wanda Jackowska - oprawa miękka - Wydawnictwo Prószyński.