Dane szczegółowe: | |
Producent: | Prószyński |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 96 s. |
Data: | 2001-01-17 |
Opis książki:
Książka zawiera 111 przepisów na sałatki, risotta, pilawy, zapiekanki, ryżowe desery i rozmaitości, a także dodatki do innych potraw. Autorka omówiła w niej gatunki ryżu, jego sposoby gotowania i wiele cennych praktycznych rad, gdyż - jak mówił Tsiu Lin - "ziarno ryżu po ugotowaniu powinno przypominać rozsypane perły, a ciężarem być podobne do płatków kwitnących śliw". Większość potraw zilustrowano kolorowymi zdjęciami. O Autorce: Na pytanie: "Co robi żona" jej mąż nieustannie odpowiadał: "Gotuje szczawiową". Pracowała w handlu zagranicznym, ale zawsze najważniejszy był dla niej domowy obiad. Od 1982 roku zaczęła pisać felietony kulinarne, drukowane w polskim dzienniku w Nowym Jorku i w spółce "Omnipress". Później wydała książki Polska Wigilia, Polska Wielkanoc, Polska kuchnia myśliwska i Owoce morza. Od roku 1992 współpracuje z wydawnictwem Prószyński i S-ka.
Książka "Biblioteczka Poradnika Domowego 11/97. Ryż na różne sposoby" - Hanna Szymanderska - oprawa miękka - Wydawnictwo Prószyński.