Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | ZNAK |
Rok wyd.: | 2013 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 336 s. |
Wymiar: | 145x205 mm |
EAN: | 9788324023318 |
ISBN: | 978-83-2402-331-8 |
Data: | 2013-01-24 |
Cena wydawcy: 32.90 złpozycja niedostępna
×
Opis książki:
Ten, kto nie ma dobrego podejścia do kobiet, nie zostanie nigdy wielkim szefem kuchni. Kiedy Delphine pierwszy raz odwiedziła Escoffiera w jego kuchni, zrozumiała, co mają na myśli ludzie, którzy mówią, że jest prawdziwym artystą. Specjalnie dla niej oprószył jajka posiekanym masłem, dodał śmietanę, umieścił krem w kieszonkach z brioszek i położył je na porcelanowych talerzach. Jeden kęs. Jeden pocałunek. Przepadła. Tak jak zresztą i inne kobiety, które Escoffier uwodził jedzeniem. Białe trufle to zmysłowa opowieść o najznakomitszym kucharzu Francji, który gotował dla Ritza i w londyńskim Savoyu, przyjmował na swych kolacjach koronowane głowy i całą artystyczną śmietankę Paryża. To historia wielkich miłości i namiętności skąpanych w smakach i zapachach, której lekturę można porównać do delektowania się wykwintnym jedzeniem.Książka "Białe trufle" - N.M. Kelby - oprawa miękka - Wydawnictwo ZNAK. Książka posiada 336 stron i została wydana w 2013 r.