Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | RM |
Rok wyd.: | 2020 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 280 s. |
EAN: | 9788381513395 |
ISBN: | 978-83-8151-339-5 |
Data: | 2020-09-16 |
Opis książki:
Gospodarność i niemarnowanie jedzenia to tradycyjne wartości, które są też istotnymi elementami światowego ruchu zero waste. U jego podstaw leżą wrażliwość ekologiczna (ochrona zasobów Ziemi) oraz społeczna (moralny obowiązek dzielenia się żywnością z tymi, którym jej brakuje). Ta książka to zero waste w praktyce kuchni domowej.
Autorka uczy świadomego planowania zakupów spożywczych, poprawnego przechowywania produktów, oszczędnego wytwarzania potraw i komponowania posiłków z zachowaniem prozdrowotnych składników, przemyślanego przechowywania i wykorzystywania niezjedzonych potraw. Proponuje też blisko 100 przepisów spełniających główne zasady idei zero waste. Wszystkie receptury - przejrzyste i opatrzone praktycznymi wskazówkami - zachęcają nawet mniej zaawansowanych do kreatywnej aktywności kulinarnej.
Anna Lesz - filolog, mama dwóch wspaniałych urwisów, żona. Autorka bloga kulinarnego www. Zjem-Cie.pl. Oscyluje między kuchnią klasyczną oraz jej odpowiednikami wege i fit. Jej pasją jest fotografia kulinarna oraz gotowanie bezresztkowe. Niczego nie marnuje. Z mięsa po rosole zrobi pierogi, z żółtka budyń, a z zalewy po ciecierzycy wegański mus
Książka "Bez marnowania. Kuchnia zero waste" - Anna Lesz - oprawa miękka - Wydawnictwo RM. Książka posiada 280 stron i została wydana w 2020 r.