Bakłażan, cukinia, patison. Przepisy na pyszne potrawy
Hanna Szymanderska
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Bauer-Weltbild Media (KDC) |
Rok wyd.: | 2005 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 188 s. |
Wymiar: | 150x210 mm |
EAN: | 9788374042727 |
ISBN: | 83-7404-272-9 |
Data: | 2008-12-01 |
Opis książki:
Jedni zwą go z rosyjska bakłażanem, inni z francuska - oberżyną. Do Europy trafił w XIV wieku najpierw do Włoch, gdzie hodowano go jako roślinę ozdobną. Kulinarne eksperymenty z bakłażanami Włosi zaczęli w XV wieku. Pięknym kwiatem może też pochwalić się cukinia. Oprócz wrażeń estetycznych, znane są w całej Europie jej właściwości smakowe. Znakomita jest z niej zupa a z kwiatów cukinii przygotowuje się wiele pysznych potraw, zarówno w kuchni włoskiej, francuskiej jak i greckiej - smaży się je w cieście, faszeruje, przygotowuje sałatki. Z bakłażanem i cukinią może konkurować pod względem piękna patison, ponadto zaskakuje wszystkich walorami zdrowotnymi.
Książka "Bakłażan, cukinia, patison. Przepisy na pyszne potrawy" - Hanna Szymanderska - oprawa twarda - Wydawnictwo Bauer-Weltbild Media (KDC). Książka posiada 188 stron i została wydana w 2005 r.