Atlas kulinarny. Rybne regionalia
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Pracownia Wydawnicza ElSet |
Rok wyd.: | 2013 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 80 s. |
Wymiar: | 215x265 mm |
EAN: | 9788362863389 |
ISBN: | 978-83-6286-338-9 |
Data: | 2016-02-25 |
Opis książki:
Trójjęzyczny atlas, wydany z inicjatywy Lokalnej Grupy Działania Mazurskie Morze i Lokal-nej Grupy Rybackiej Pojezierze Dobiegniewskie, to podsumowanie kulinarnego spotkania wschodu z zachodem Polski zdjęcia krajobrazów i zbiór przepisów na dania z ryb. We wstępie książki napisano Pomimo tego, że obszary działania naszych stowarzyszeń znajdują się na przeciwnych krańcach Polski, staramy skupiać się na tym co łączy, niż zastanawiać nad tym co dzieli. Przyroda, lasy, jeziora a w jeziorach ryby!. To jedno z podo-bieństw, które jednoczy obie grupy. Drugim jest paralelna historia. Zarówno dzisiejsze Mazury, jak i Ziemia Lubuska to tereny, zamieszkane głównie przez ludność napływową, zmieniającą się na przestrzeni wielu lat szczególnie po 1945 roku przez przesiedleńców, repatriantów i ich potomków. Mozaika kultur, doświadczeń, tradycji, rdzenni mieszkańcy stanowią mniejszość.Projekt współpracy stowarzyszeń pozwolił na poznanie kuchni obu regionów będących tyglem kulinarnym tradycji polskich, kresowych, niemieckich i staropolskich. Ale to przecież ich dzisiejsze dziedzictwo kulinarne.
Książka "Atlas kulinarny. Rybne regionalia" - oprawa twarda - Wydawnictwo Pracownia Wydawnicza ElSet. Książka posiada 80 stron i została wydana w 2013 r. Cena 30.72 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.