Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski |
Rok wyd.: | 2005 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 104 s. |
Wymiar: | 160x215 mm |
EAN: | 9788372501882 |
ISBN: | 83-7250-188-2 |
Data: | 2009-10-13 |
Opis książki:
Ormianie twierdzą, że ich kuchnia to poemat, w którym każda linijka ma swój aromat. Opinię tę potwierdzają odwiedzający ten kraj turyści. Niezwykle aromatyczna, egzotyczna i wykwintna kuchnia ormiańska należy do najlepszych na Kaukazie.
Tradycje kulinarne Armenii sięgają 3 tysięcy lat. Na przestrzeni dziejów obszar między Morzem Czarnym a Morzem Kaspijskim był zamieszkiwany przez wielkie cywilizacje: Persów, Greków, Rzymian, Arabów i Turków. Ścierały się tam różne wpływy, również kulinarne, a ich ślady można znaleźć w dzisiejszej kuchni tego kraju. Kuchnia ormiańska jest bardzo urozmaicona, przede wszystkim dzięki wykorzystaniu różnorodnych warzyw, owoców i aromatycznych ziół. Starożytna Armenia to ojczyzna winorośli, pszenicy, granatowca, głogu, derenia, pigwy, czereśni, jabłoni, gruszy, śliwy, figowca i wielu innych roślin, które początkowo występowały tu w stanie dzikim, a dziś są uprawiane także w innych krajach.
Książka "Armenia od kuchni" - Narine Karapetjan-Kulka - oprawa twarda - Wydawnictwo Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski. Książka posiada 104 stron i została wydana w 2005 r.