pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Architektura i ergonomia kuchni domowych na tle ewolucji zwyczajów kulinarnych

Autor książki:

Przemysław Nowakowski

Dane szczegółowe:
Wydawca: Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej
Rok wyd.: 2018
Oprawa: miękka
Ilość stron: 328 s.
Wymiar: 210x295 mm
EAN: 9788374930185
ISBN: 978-83-7493-018-5
Data: 2018-10-10
Cena wydawcy: 76.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Architektura i ergonomia kuchni domowych na tle ewolucji zwyczajów kulinarnych jest książką o kształtowaniu środowiska domowego, przestrzeni kuchennej oraz kulturze jedzenia na przestrzeni wieków. Omówione w niej zagadnienia dotyczą nie tylko przygotowywania posiłków, ale również społecznych i technicznych uwarunkowań kształtowania przestrzeni mieszkalnej oraz prowadzenia ekonomicznego i ekologicznego gospodarstwa domowego.

Przedstawione analizy pozwalają bardziej kompleksowo spojrzeć na znaczenie kuchni w strukturze mieszkania i życiu rodziny. Mogą pomóc w kształtowaniu programu funkcjonalno-przestrzennego współczesnej kuchni w taki sposób, aby prace kuchenne mogły być wykonywane zgodnie z zasadami ergonomii. Troska o funkcjonalne i estetyczne walory kuchni sprzyja bowiem wzmocnieniu pozytywnego nastawienia do prac kuchennych, motywacji do aktywności domowej oraz podniesieniu rangi pomieszczenia w strukturze mieszkania.

Przekrojowe ujęcie zagadnień związanych z kształtowaniem dawnych i współczesnych kuchni domowych sprawia, że monografia nabiera również praktycznego znaczenia. Może być przydatna już czynnym zawodowo oraz przyszłym architektom, architektom wnętrz, projektantom mebli i AGD w projektowaniu współczesnej przestrzeni kuchennej i elementów jej wyposażenia.

Również osoby interesujące się projektowaniem mieszkaniowym i organizacją pracy domowej, starające się nadać przestrzeni i pracy domowej indywidualny charakter oraz stworzyć optymalne warunki do przygotowywania posiłków znajdą w monografii wiele cennych podpowiedzi.

Książka "Architektura i ergonomia kuchni domowych na tle ewolucji zwyczajów kulinarnych" - Przemysław Nowakowski - oprawa miękka - Wydawnictwo Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej. Książka posiada 328 stron i została wydana w 2018 r.