pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Antropologia praktyk kulinarnych. Szkice. Tom 5

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego
Rok wyd.: 2012
Oprawa: miękka
Ilość stron: 364 s.
Wymiar: 165x235 mm
EAN: 9788323508458
ISBN: 978-83-235-0845-8
Data: 2012-10-24
Cena wydawcy: 39.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Ta interesująca publikacja przedstawia czytelnikowi wybrane socjologiczne interpretacje jedzenia. Czynność spożywania posiłków bywa bardzo często łączona z otaczającą nas kulturą czy religią a swoje odzwierciedlenie znajduje w licznych dziełach literackich teatralnych czy filmowych a nawet filozoficznych. Książka jest zbiorem szkiców których autorzy prezentują kontekst religijny oraz filozoficzny jedzenia dzieje jedzenia oraz jego rolę np. w procesach modernizacyjnych kwestie ideologiczne związane ze spożywaniem określonych potraw czy uprawianiem konkretnych praktyk kulinarnych a nawet podejmują próbę ukazania jedzenia przez pryzmat konstruowania tożsamości zbiorowych. Książka z pewnością zainteresuje socjologów psychologów ale również może zainspirować historyków czy kulturoznawców.

Książka "Antropologia praktyk kulinarnych. Szkice. Tom 5" - Roman Chymkowski, Anna Jaroszuk, Małgorzata Mostek (red.) - oprawa miękka - Wydawnictwo Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego. Książka posiada 364 stron i została wydana w 2012 r.