Antropologia praktyk kulinarnych. Szkice. Tom 5
Roman Chymkowski, Anna Jaroszuk, Małgorzata Mostek
(red.)Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego |
Rok wyd.: | 2012 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 364 s. |
Wymiar: | 165x235 mm |
EAN: | 9788323508458 |
ISBN: | 978-83-235-0845-8 |
Data: | 2012-10-24 |
Opis książki:
Ta interesująca publikacja przedstawia czytelnikowi wybrane socjologiczne interpretacje jedzenia. Czynność spożywania posiłków bywa bardzo często łączona z otaczającą nas kulturą czy religią a swoje odzwierciedlenie znajduje w licznych dziełach literackich teatralnych czy filmowych a nawet filozoficznych. Książka jest zbiorem szkiców których autorzy prezentują kontekst religijny oraz filozoficzny jedzenia dzieje jedzenia oraz jego rolę np. w procesach modernizacyjnych kwestie ideologiczne związane ze spożywaniem określonych potraw czy uprawianiem konkretnych praktyk kulinarnych a nawet podejmują próbę ukazania jedzenia przez pryzmat konstruowania tożsamości zbiorowych. Książka z pewnością zainteresuje socjologów psychologów ale również może zainspirować historyków czy kulturoznawców.
Książka "Antropologia praktyk kulinarnych. Szkice. Tom 5" - Roman Chymkowski, Anna Jaroszuk, Małgorzata Mostek (red.) - oprawa miękka - Wydawnictwo Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego. Książka posiada 364 stron i została wydana w 2012 r.