Alkohole w Polsce i na świecie. Przewodnik barmana
Łukasz Zarzecki, Maciej Zarzecki
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Ogólnopolska Szkoła Barmanów |
Rok wyd.: | 2016 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 360 s. |
Wymiar: | 170x241 mm |
EAN: | 9788393394517 |
ISBN: | 978-83-9339-451-7 |
Data: | 2016-06-30 |
Opis książki:
Książka "Alkohole w Polsce i na świecie - przewodnik barmana" autorstwa Macieja Zarzeckiego (założyciel Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów) i Łukasza Zarzeckiego (trener w Ogólnopolskiej Szkole Barmanów) to ekskluzywnie wydana, bogato ilustrowana, 360-stronicowa publikacja. Zawiera 310 ilustracji obrazujących opisywane alkohole (zdjęcia butelek, destylarni, magazynów leżakowych, aparatury destylacyjnej, poszczególnych etapów produkcji, koktajli, zdjęcia historyczne, mapki ilustrujące regiony produkcji i wiele innych).
To jedyna na polskim rynku tak kompleksowa publikacja przedstawiają świat mocnych alkoholi, takich jak: wódka, wódki gatunkowe, gin, whisky (Szkocja, Irlandia, Stany Zjednoczone, Kanada, Japonia), brandy, koniak, armaniak, calvados, brandy de Jerez, likiery (dokładny opis ponad 50 marek!), tequila, mezcal, sotol i inne. Autorzy skupili się na ukazaniu w/w alkoholi przede wszystkim przez pryzmat polskiego rynku, opisanych jest jednak również wiele marek, które choć w Polsce nie są powszechne, to nie sposób ich pominąć ze względu na znaczenie na świecie i rolę, jaką odgrywają w klasycznej miksologii. Jeden z rozdziałów został poświęcony niszowym, regionalnym polskim producentom, którzy tworzą doskonałe, unikatowe alkohole, nawiązujące do niezwykle bogatej tradycji polskiego gorzelnictwa. Poza napojami spirytusowymi obszerne rozdziały dotyczą także piwa, wermutów i klasycznych koktajl.
Autorzy nawiązali współpracę ze specjalistami z kilku dziedzin. Rozdział zatytułowany "Historia i technologia napojów alkoholowych" napisała dr hab. Edyta Lipińska z Zakładu Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności w SGGW w Warszawie. Wermuty opisuje Michał Bardel, redaktor naczelny magazynu "Czas Wina", autor licznych publikacji z zakresu wiedzy o winie. Autorem rozdziału o piwie jest Maciej Chołdrych, założyciel firmy Piwoznawcy, konsultant branży piwowarskiej i wybitny popularyzator wiedzy o piwie w Polsce. Ostatni rozdział o historii kultowych napojów mieszanych napisali Rafał Ciesielski i Jacek Wojdyło z Bar Magazyn.pl.
Książka "Alkohole w Polsce i na świecie. Przewodnik barmana" - Łukasz Zarzecki, Maciej Zarzecki - oprawa twarda - Wydawnictwo Ogólnopolska Szkoła Barmanów. Książka posiada 360 stron i została wydana w 2016 r.