Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Prószyński |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 240 s. |
Wymiar: | 112x215 mm |
EAN: | 9788372558053 |
ISBN: | 83-7255-805-1 |
Data: | 2001-01-17 |
Opis książki:
O winach, ich smaku i aromacie można rozprawiać w nieskończoność. To niezwykły napój, który jakże często staje się łącznikiem z przeszłością, innym krajem, klimatem i stylem życia jego mieszkańców.
Autor książki - smakosz i znawca win - barwnie opowiada o różnych regionach i sposobach uprawy winorośli oraz produkcji tego boskiego nektaru. Bardzo sugestywnie opisuje znaczenie jego koloru, smaku i tekstury. Nie pomija także roli zapachu w ocenie wina, formułując przekonanie: Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino, przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust. Zamieszcza również cenne wskazówki, w jakiej temperaturze i w jakim szkle najlepiej smakują wina białe i czerwone, oraz wymienia potrawy, do których można je podawać, aby podkreślić bukiet smakowy dań.
Książka "101 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o winie" - Andrew Jefford - oprawa miękka - Wydawnictwo Prószyński.