Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | PZWL |
Rok wyd.: | 2007 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 492 s. |
Wymiar: | 170x242 mm |
EAN: | 9788320033090 |
ISBN: | 83-2003-309-8 |
Data: | 2008-11-24 |
Opis książki:
Na przestrzeni wieków nasza kuchnia rozwijała się na bazie regionalnych owoców, warzyw i ziół. Przywożone przez wędrownych kupców, odkrywców dalekich krain i powracających z wojennych wypraw roślinne nowinki zadomowiły się w naszych spiżarniach i ogrodach.
To właśnie roślinom, ich właściwościom smakowym, odżywczym i zdrowotnym jest poświęcony nasz poradnik. Doświadczona technolog żywienia i dietetyk opracowała informacje o 100 popularnych roślinach, które mają zastosowanie w naszej kuchni.
Autorka opisuje owoce krajowe i egzotyczne, warzywa, zioła lecznicze oraz przyprawy, które odgrywają znaczną rolę w żywieniu człowieka i mają wpływ na stan jego zdrowia. Nie zapomina też o używkach, takich jak: kawa, herbata i kakao.
Książka zawiera ponad 900 przepisów z kuchni polskiej i różnych krajów świata na zupy, dania główne, przystawki, sałatki, ciasta, desery, napoje, nalewki i konfitury.
W tabelach można znaleźć informacje o zawartości witamin, wapnia, żelaza, potasu i innych składników odżywczych w różnych roślinach i przetworach oraz zalecane normy żywienia na wybrane składniki odżywcze.
Książka "100 roślin w twojej kuchni" - Maria Szustakowska-Chojnacka - oprawa twarda - Wydawnictwo PZWL. Książka posiada 492 stron i została wydana w 2007 r.