Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Graf-ika |
Rok wyd.: | 2019 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 40 s. |
Wymiar: | 165x240 mm |
EAN: | 9788365602626 |
ISBN: | 978-83-6560-262-6 |
Data: | 2019-04-01 |
Opis książki:
Jaja są nie tylko jednym z najpożywniejszych i najzdrowszych artykułów spożywczych - są również jednym najbardziej niezbędnym, najbardziej rozpowszechnionych. Najłatwiejsze do przyrządzenia, są jednocześnie podstawowym materiałem kuchni wymyślnej i wykwintnej. Jaja są codziennym pożywieniem kilkumiesięcznego dziecka i zgrzybiałego starca. Zjada je codziennie rano i wieczorem pracownica igły, sklepowa i biuralistka, śpiesząca do pracy, gotując je, lub smażąc naprędce na primusie, lub spirytusówce, jak również i smakosz, spożywający je w postaci wykwintnych "omelettes soufflées z truflami i szparagami" w eleganckiej restauracji. To też te pierwszorzędne jadłodajnie mają rozmaite wyborne sposoby przyrządzania potraw z jaj i przy pomocy jaj. Gorzej jest w kuchniach prywatnych, gdzie właśnie znane jest przeważnie tylko stosowanie jaj, jako środka pomocniczego. Samodzielne potrawy z jaj ograniczają się zwykle do jaj na miękko, (prawie zawsze przegotowanych), jaj na twardo (często niedogotowanych), jajecznicy na maśle lub słonince ze szczypiorkiem i do nieudolnie wykonanego omletu z konfiturami.
Książka "100 potraw z jaj" - Elżbieta Kiewnarska - oprawa miękka - Wydawnictwo Graf-ika. Książka posiada 40 stron i została wydana w 2019 r. Cena 15.72 zł. Zapraszamy na zakupy!