
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Olesiejuk |
Rok wyd.: | 2014 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 144 s. |
Wymiar: | 175x235 mm |
EAN: | 9788327413123 |
ISBN: | 978-83-274-1312-3 |
Data: | 2014-02-25 |
Opis książki:
Po wielu latach poszukiwań smaków w czasie których niemałą inspirację stanowiły podróże lubię wracać do korzeni. Ponieważ wszyscy wiedzą że przysłowia są mądrością narodów tak jak większość Polaków zetknęłam się z przysłowiem cudze chwalicie swego nie znacie sami nie wiecie co posiadacie. W oczywisty sposób wynika z tego że warto się zainteresować kuchnią polską. Nie można jej poznać w restauracjach w których zwykle serwuje się potrawy uniwersalne chociaż coraz częściej pojawiają się regionalne kartacze kołduny czy kołaczki. Opiszę tutaj dania proste takie jak krupnik bigos czy pierogi które niezależnie od wieku i upodobań biesiadników zawsze cieszą się powodzeniem. To właśnie śledź po polsku zrazy zawijane buraczki i mazurki stanowią o tym że nasza kuchnia zasługuje na uwagę. Jak pisał klasyk naszej kuchni narodowej Stanisław Czerniecki Tak mi się bowiem zdało żebyś wprzód skosztował staropolskich potraw w których jeżeli swojemu nie znajdzie apetytowi ukontentowania do dalszych i specjalniejszych cię odsyłam. Elżbieta Adamska
Książka "100 najlepszych przepisów kuchni polskiej" - Elżbieta Adamska - oprawa miękka - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 144 stron i została wydana w 2014 r.