Książki kucharskie, żywienie i dieta
Książki kulinarne - publikacje obowiązkowe w każdej kuchni.
Gotowanie służy nam w wielu kwestiach: jednych odpręża, innym pomaga okazać miłość i troskę najbliższym, dla jeszcze innych jest zawodem, pasją. Pierwsze przepisy i porady otrzymaliśmy o swoich babć i mam. Dziś sami tworzymy nowe receptury, eksperymentujemy z egzotycznymi przyprawami i składnikami. Często zapisujemy własne przepisy kulinarne. Książka kucharska to podstawa w każdej kuchni. Niewątpliwie każda szanująca się pani lub pan domu potrzebuje takiego narzędzia. Książka kucharska, ta najbardziej przydatna, łączy tradycyjne przepisy i te współczesne, z wielu zakątków świata. Najlepsze książki kucharskie to właśnie takie - uniwersalne i ponadczasowe.
Książki kucharskie - bogactwo przepisów, które możesz odkryć
Nasi przodkowie korzystali z dostępnych składników: mięsa dzikich zwierząt, warzyw, owoców, ziół. Obecnie miliony ludzi na świecie każdego dnia wertują książki o gotowaniu, by potem przygotować posiłki w nowoczesnych i tych trochę starszych kuchniach, by zadowolić domowników, gości restauracji czy pracowników w firmowych stołówkach. Ile osób ? tyle smaków i przysmaków. Z tego powodu tak potrzebne są dobre książki kucharskie. Znajdziemy w nich bogactwo przepisów, czekających na ich odkrywanie.
W książkach kucharskich każdy znajdzie przepis dla siebie
Książki kucharskie zyskały popularność w chwili, kiedy przepisów było już tak wiele, że kucharze i kucharki nie byli w stanie ich wszystkich zapamiętać. Dodatkowo pojawiały się wariacje, dotyczące konkretnych dań: jedna osoba lubiła kaczkę z jabłkami, inna ze śliwkami, ktoś uwielbiał sernik z laską wanilii i śmietaną, inny chciał ten z rodzynkami i kruchym ciastem na spodzie. Kulinaria bowiem to nie tylko potrawy mięsne czy warzywne. To także cała gama ciast, ciasteczek, słodkich i słonych przekąsek. Na Święta Bożego Narodzenia pieczemy aromatyczne pierniczki, na Wielkanoc mazurki. Podejmujemy gości domową pizza lub sałatką grecką. Robimy się bardziej samodzielni, przygotowując domowe wędliny, sery, chleb czy zimowe przetwory. Osobną kwestią są napoje: od mocnej kawy, przez herbaty owocowe, alkohole czy popularne w lecie mrożone napoje. Francuskie winnice, włoskie tłocznie oliwy czy szwajcarskie przechowalnie długo dojrzewających serów co roku zyskują nowe grono oddanych wielbicieli.
Kuchnie całego świata - odkrywaj je z książkami kucharskimi
Każdy kraj ma swoje narodowe danie. Włosi ? różne rodzaje makaronów ? od farfalle, spaghetti aż po fusilli. Norwegowie słyną z wyśmienitych ryb, głównie łososia, Meksykanie z ostrego sosu tabasco, Brazylia i Etiopia z wyśmienitej kawy. Ludzie potrzebują się posilać, by mieć energię życiową, umilają sobie czas alkoholem czy słodkimi przekąskami, ochładzają się lemoniadą i lodami. Nie dziwi więc fakt, że tak często zwracamy uwagę na to, co jemy. Staramy się, by posiłki były pożywne i zdrowe dla całego organizmu. Skoro wydajemy czasem fortunę na składniki, możemy spokojnie zainwestować w równie dobre ale tanie książki kucharskie, które służą wieloma recepturami. W końcu gotowanie to jedna z najpopularniejszych czynności, towarzysząca nam każdego dnia.