pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
E-book:

Żywienie osób w wieku starszym

Autor:

M. Jarosz

Dane szczegółowe:
Wydawca: PZWL
Format: epub, mobi
Ilość stron: 164 s.
Zabezpieczenie: plik z zabezpieczeniem watermark
EAN: 9788320065565
Data: 2025-03-19
Cena wydawcy: 39.00 złpozycja niedostępna

Opis e-booka:

Poradnik na temat żywienia. Starzenie się jest naturalnym, fizjologicznym procesem zachodzącym w każdym organizmie. Wraz z upływem lat zmienia się przemiana materii i przyswajalność składników pokarmowych z pożywienia, co prowadzi do niedoborów, m.in. witamin i mikroelementów, a to z kolei jest przyczyną zwiększonego ryzyka rozwoju chorób układu krążenia i nowotworów. Odpowiednio dobrana dieta pozwala dostosować potrzeby energetyczne do wieku. Autorzy radzą, co jeść i jak zmodyfikować swoją dietę. Ich poradnik ma być pomocą dla tych, którzy chcą żyć zdrowo i długo cieszyć się dobrą formą zarówno fizyczną, jak i psychiczną.

Odbiorcy: czytelnicy bez przygotowania medycznego.

E-book „Żywienie osób w wieku starszym” - Wydawca: PZWL.

Spis treści:

Wstęp Mirosław Jarosz 7
Sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszym Mirosław Jarosz, Iwona Sajór 9
Sytuacja demograficzna na świecie 12
Sytuacja demograficzna w Polsce 16
Stulatkowie 23
Co rozumiemy przez starzenie się organizmu? Iwona Traczyk, Wioleta Respondek 29
Teorie dotyczące przyczyn starzenia się człowieka 31
Zmiany zachodzące w organizmie związane z jego starzeniem się 35
Postrzeganie osób w wieku starszym 37
Przyczyny niedoboru makro- i mikroskładników u osób w wieku starszym Mirosław Jarosz, Ewa Rychlik 40
Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym Mirosław Jarosz, Iwona Sajór 52
Nieprawidłowe żywienie 52
Mała aktywność fizyczna 53
Praktyczne wskazówki dotyczące samooceny odżywienia przez osoby w wieku starszym 54
Zalecenia żywieniowe dla osób w wieku starszym Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik 61
Zapotrzebowanie na energię 62
Zapotrzebowanie na podstawowe składniki pokarmowe 64
Zapotrzebowanie na witaminy 65
Zapotrzebowanie na składniki mineralne 67
Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik 70
Produkty wzbogacane 72
Woda 73
Produkty zbożowe 74
Warzywa i owoce 76
Mleko i jego przetwory 80
Produkty mięsne, jaja, rośliny strączkowe i orzechy 82
Tłuszcze 85
Cukier i słodycze 87
Sól 87
Znaczenie wody u osób w wieku starszym i zalecenia dotyczące spożycia płynów Mirosław Jarosz, Ewa Rychlik 89
Rola wody w organizmie 89
Zapotrzebowanie na wodę 90
Skutki zdrowotne odwodnienia 92
Jak uzupełniać niedobór wody? 96
Zażywanie suplementów u osób w wieku starszym Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek 99
Przykładowe jadłospisy dla osób w wieku starszym Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka 119
Jadłospisy o wartości energetycznej 1600 kcal/dobę 120
Jadłospisy o wartości energetycznej 1900 kcal/dobę 140
Piśmiennictwo 160