E-book:
Żywienie osób starszych

Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | PZWL |
Format: | epub, mobi |
Ilość stron: | 150 s. |
Zabezpieczenie: | plik z zabezpieczeniem watermark |
EAN: | 9788320062083 |
Data: | 2025-03-25 |
94.00
pozycja dostępna
Wyślemy w czasie: 24 h
×
Opis e-booka:
Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będą stanowiły nawet 30% polskiej populacji. Wy¬musza to konieczność szerszego spojrzenia na tę grupę osób w kontekście wielochorobowości, wielolekowości, większego obciążenia czynnikami ryzyka niedożywienia, sarkopenii, a także zróżnicowanych potrzeb żywieniowych.Książka Żywienie osób starszych systematyzuje wiedzę dotyczącą postępowania dietetycznego w ujęciu wielodyscyplinarnym, stanowiąc źródło informacji dla wielu specjalistów sprawujących opiekę nad pacjentem geriatrycznym.
E-book „Żywienie osób starszych” - Wydawca: PZWL. Cena 94.00 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.
Spis treści:
1. Zmiany inwolucyjne podczas starzenia się 1
2. Zapotrzebowanie na energię 7
3. Zapotrzebowanie na wybrane składniki odżywcze 13
Białko 13
Witamina D 14
Witamina B12 15
Witamina B6 15
Wapń 15
4. Zasady żywienia dla osób starszych 17
5. Niedożywienie u osób starszych 23
Czynniki ryzyka niedożywienia 23
Diagnostyka niedożywienia 25
Profilaktyka i leczenie niedożywienia 27
6. Zespół kruchości 31
Konsekwencje zespołu kruchości 33
7. Zaburzenia połykania 35
Diagnostyka zaburzeń połykania 36
Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach połykania 37
8. Postępowanie w przypadku zaburzeń apetytu u osób starszych 43
Farmakoterapia 44
9. Sarkopenia 47
Diagnostyka sarkopenii 48
Profilaktyka i wsparcie żywieniowe w leczeniu sarkopenii 49
10. Otyłość sarkopeniczna 53
11. Redukcja masy ciała u osób starszych 57
Przyczyny otyłości u osób starszych 57
Konsekwencje nadmiaru masy ciała 58
Paradoks otyłości 59
Rozpoznawanie otyłości u osób starszych 60
BMI 60
Obwód pasa 60
Wskaźnik talia–biodra 61
Zawartość tkanki tłuszczowej 62
Holistyczna ocena pacjenta podstawą postępowania w otyłości osób starszych 62
Zamierzona redukcja masy ciała 64
Zmiana stylu życia 64
Farmakoterapia i chirurgia bariatryczna 66
12. Żywienie w najczęstszych schorzeniach przewodu pokarmowego u osób starszych 69
Choroba refluksowa przełyku 69
Zaparcia 74
Przyczyny zaparć u osób starszych 75
Choroba uchyłkowa 78
13. Żywienie osób starszych z cukrzycą 83
14. Osteoporoza – dieta w profilaktyce i leczeniu 91
Wapń 92
Witamina D 94
Białko 95
Fosfor 96
Witamina K 96
Aktywność fizyczna 97
Używki 97
15. Żywienie w przewlekłej chorobie nerek u osób starszych 99
Leczenie zachowawcze 100
Leczenie nerkozastępcze 101
Niedożywienie 103
16. Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych 105
17. Dieta w profilaktyce nowotworów 111
18. Dieta a zaburzenia funkcji poznawczych 113
19. Postępowanie dietetyczne w chorobach neurodegeneracyjnych 117
Choroba Alzheimera 117
Choroba Parkinsona 118
20. Dieta a depresja 121
21. Interakcje leków z żywnością i suplementami diety 125
22. Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej u osób starszych 129
Piśmiennictwo 133
Skorowidz 147
2. Zapotrzebowanie na energię 7
3. Zapotrzebowanie na wybrane składniki odżywcze 13
Białko 13
Witamina D 14
Witamina B12 15
Witamina B6 15
Wapń 15
4. Zasady żywienia dla osób starszych 17
5. Niedożywienie u osób starszych 23
Czynniki ryzyka niedożywienia 23
Diagnostyka niedożywienia 25
Profilaktyka i leczenie niedożywienia 27
6. Zespół kruchości 31
Konsekwencje zespołu kruchości 33
7. Zaburzenia połykania 35
Diagnostyka zaburzeń połykania 36
Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach połykania 37
8. Postępowanie w przypadku zaburzeń apetytu u osób starszych 43
Farmakoterapia 44
9. Sarkopenia 47
Diagnostyka sarkopenii 48
Profilaktyka i wsparcie żywieniowe w leczeniu sarkopenii 49
10. Otyłość sarkopeniczna 53
11. Redukcja masy ciała u osób starszych 57
Przyczyny otyłości u osób starszych 57
Konsekwencje nadmiaru masy ciała 58
Paradoks otyłości 59
Rozpoznawanie otyłości u osób starszych 60
BMI 60
Obwód pasa 60
Wskaźnik talia–biodra 61
Zawartość tkanki tłuszczowej 62
Holistyczna ocena pacjenta podstawą postępowania w otyłości osób starszych 62
Zamierzona redukcja masy ciała 64
Zmiana stylu życia 64
Farmakoterapia i chirurgia bariatryczna 66
12. Żywienie w najczęstszych schorzeniach przewodu pokarmowego u osób starszych 69
Choroba refluksowa przełyku 69
Zaparcia 74
Przyczyny zaparć u osób starszych 75
Choroba uchyłkowa 78
13. Żywienie osób starszych z cukrzycą 83
14. Osteoporoza – dieta w profilaktyce i leczeniu 91
Wapń 92
Witamina D 94
Białko 95
Fosfor 96
Witamina K 96
Aktywność fizyczna 97
Używki 97
15. Żywienie w przewlekłej chorobie nerek u osób starszych 99
Leczenie zachowawcze 100
Leczenie nerkozastępcze 101
Niedożywienie 103
16. Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych 105
17. Dieta w profilaktyce nowotworów 111
18. Dieta a zaburzenia funkcji poznawczych 113
19. Postępowanie dietetyczne w chorobach neurodegeneracyjnych 117
Choroba Alzheimera 117
Choroba Parkinsona 118
20. Dieta a depresja 121
21. Interakcje leków z żywnością i suplementami diety 125
22. Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej u osób starszych 129
Piśmiennictwo 133
Skorowidz 147