
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Akademickie DIALOG |
Format: | mobi, epub |
Ilość stron: | 414 s. |
Zabezpieczenie: | plik z zabezpieczeniem watermark |
EAN: | 9788380029798 |
Data: | 2025-02-25 |
Cena wydawcy: 42.00 złpozycja niedostępna
×
Opis e-booka:
Kuchnia chińska uznawana jest za jedną z najbogatszych i najwykwintniejszych kuchni świata. To niesamowita fuzja smaków, aromatów, barw i oryginalnych składników, jak ziarna i kłącza lotosu, kwiat jaśminu czy cała feeria warzyw, zarówno świeżych, jak i marynowanych.Trudno jednak mówić o jednej „kuchni chińskiej”, gdy ten ogromny kraj mieści w sobie tradycje kulinarne Shandongu (to trzon kuchni chińskiej), Mongołów, chińskich muzułmanów, miłośników mocnej pikanterii z Syczuanu i Hunanu oraz koneserów łagodnych, „niebiańskich” dań z ryb z Jiangsu. Obok dań mięsnych, rybnych i jarskich znajdziemy multum przekąsek, deserów i pożywnych zup oraz naturalnie wspaniałe herbaty.
Niniejsza książka to opowieść o cechach, pochodzeniu i ciekawostkach związanych z kuchniami różnych regionów Chin, a także wskazówki, jak przyrządzić potrawy chińskie w domu – korzystając z ponad 140 zamieszczonych tu przepisów!
E-book „Tradycje i sztuka kulinarna Chin. Historia, zwyczaje, smaki” - Wydawca: Akademickie DIALOG.