Technologia zbóż cz. 1. Ocena wartości technologicznej ziarna, przygotowanie do prze-miału i przemiał ziarna
Joanna Kaszuba
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Uniwersytetu Rzeszowskiego |
Format: | |
Ilość stron: | 76 s. |
Zabezpieczenie: | plik z zabezpieczeniem watermark |
EAN: | 9788379961931 |
Data: | 2025-01-27 |
Opis e-booka:
Podręcznik jest adresowany do studentów kierunków technologia żywności i żywienie człowieka oraz rolnictwo, jak również do rolników i producentów przetworów zbożowych. Materiał podręcznika został podzielony na trzy części. W pierwszej części przedstawiono podstawy teoretyczne m.in. wymagania jakościowe i zasady kwalifikacji ziarna do określonych działów przetwórstwa zbożowego oraz wybrane zagadnienia technologii przemiału przemysłowego. W części drugiej omówiono metody, a także maszyny i urządzenia przydatne w określaniu kierunku użytkowania i ocenie wartości przemiałowej ziarna zbóż z podaniem szczegółów wykonania tego typu analiz. Część trzecia obejmuje instrukcje do ćwiczeń do wykonania podczas zajęć dydaktycznych, uwagi co do ich organizacji oraz wytyczne dotyczące interpretacji wyników.
E-book „Technologia zbóż cz. 1. Ocena wartości technologicznej ziarna, przygotowanie do prze-miału i przemiał ziarna” - Wydawca: Uniwersytetu Rzeszowskiego. Cena 12.60 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.
Spis treści:
I. Podstawy teoretyczne 8
1. Kierunki użytkowania i wymagania jakościowe dla ziarna 8
2. Budowa ziarniaka 12
3. Skład chemiczny ziarna zbóż 15
4. Zanieczyszczenia i patogeny ziarna zbożowego 18
5. Przemiał ziarna na mąkę 20
5.1. Przygotowanie ziarna do przemiału 21
5.1.1. Czyszczenie ziarna 21
5.1.2. Zestawianie mieszanek przemiałowych 22
5.1.3. Suszenie ziarna 23
5.1.4. Kondycjonowanie ziarna 24
5.2. Przemiał 25
5.2.1. Sposoby i systemy przemiału 27
5.2.2. Wpływ parametrów pracy walców na efektywność rozdrabniania 28
5.2.3. Odsiewanie produktów przemiału 30
5.3. Wpływ przemiału na jakość mąki 33
II. Część praktyczna – zasady i sposób wykonania analiz 36
1. Pobieranie i rozdzielanie próbek ziarna i mąki 36
1.1. Pobieranie próbek 36
1.2. Rozdzielanie próbek 37
2. Określenie wartości technologicznej ziarna 39
2.1. Ocena organoleptyczna 39
2.2. Analiza fizyczno-chemiczna 42
3. Sporządzanie mieszanek przemiałowych 56
4. Przygotowanie do przemiału i przemiał ziarna w warunkach laboratoryjnych 58
4.1. Czyszczenie ziarna w warunkach laboratoryjnych 58
4.2. Kondycjonowanie ziarna przed przemiałem w warunkach laboratoryjnych 60
4.3. Rozdrabnianie ziarna w warunkach laboratoryjnych 61
4.4. Wskaźniki jakości przemiału i uzyskanej mąki … 67
III. Instrukcje do ćwiczeń 72
1. Określanie jakości i wartości użytkowej ziarna zbóż 72
1.1. Przygotowanie prób ziarna do analizy 72
1.2. Ocena towaroznawcza ziarna zbożowego 72
2. Czyszczenie, kondycjonowanie i przemiał ziarna zbóż 73
2.1. Przygotowanie ziarna do przemiału 73
2.2. Rozdrabnianie ziarna 74
2.3. Charakterystyka otrzymanych produktów 74
Piśmiennictwo 75