E-book:
Nietolerancje i alergie pokarmowe - przyczyny, diagnostyka i postępowanie żywieniowe
Autor:
Małgorzata Kostecka
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie |
Format: | |
Ilość stron: | 91 s. |
Zabezpieczenie: | plik z zabezpieczeniem watermark |
EAN: | 9788372593498 |
Data: | 2025-01-27 |
29.00
pozycja dostępna
Wyślemy w czasie: 24 h
×
Opis e-booka:
Spożywanie pokarmów jest jedną z podstawowych codziennych czynności w ży-ciu człowieka. Coraz częściej jednak różne składniki pokarmowe, na ogół tolerowane przez większość społeczeństwa, u niektórych osób wywołują reakcje niepożądane, czego skrajnym skutkiem może być nawet zagrożenie życia. Nadwrażliwość pokar-mowa stanowi coraz większy problem zarówno zdrowotny, jak i publiczny ze względu na wzrost występowania różnych dolegliwości po spożyciu pokarmów, co wiąże się z koniecznością modyfikacji diety, a zwłaszcza eliminacją określonych pro-duktów. Termin nadwrażliwość pokarmowa obejmuje wszystkie rodzaje niepożąda-nych reakcji organizmu na pokarm. Są to przede wszystkim alergie rozwijające się w mechanizmie immunologicznym oraz nietolerancje pokarmowe w przebiegu nie-immunologicznym (bez udziału układu immunologicznego). Pomimo przeprowa-dzenia wielu badań nazewnictwo oraz diagnostyka nieprawidłowych rekcji organi-zmu na spożywane pokarmy jest dość trudna, m.in. ze względu na podobieństwo pojawiających się objawów.W niniejszej pracy scharakteryzowano pojęcie alergii i nietolerancji pokarmowej, czynniki sprzyjające ich występowaniu, objawy im towarzyszące, metody diagno-styczne oraz sposoby postępowania dietetycznego w tych schorzeniach.
E-book „Nietolerancje i alergie pokarmowe - przyczyny, diagnostyka i postępowanie żywieniowe” - Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Cena 29.00 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.