pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
E-book:

Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity

Dane szczegółowe:
Wydawca: UNIVERSITAS
Format: pdf
Ilość stron: 400 s.
Zabezpieczenie: plik z zabezpieczeniem watermark
EAN: 9788324224647
Data: 2025-02-19
15.00 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Opis e-booka:

Książka opowiada o meksykańskiej historii z perspektywy kulinarnej, ponieważ gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadło jego historii. Meksyk to kraj różnorodny zarówno geograficznie – pustynie, doliny, lasy, selwy, góry i wybrzeża – jak i etnicznie; to tej różnorodności zawdzięcza swe kulinarne bogactwo. Dawne cywilizacje osiadłe na terenach dzisiejszego Meksyku udomowiły indyka, podjęły uprawy wielu gatunków roślin, takich jak kukurydza, pomidor, fasola, chili, dynia, orzeszki ziemne, awokado, kakao, wanilia, które dziś goszczą na stołach całego świata. W wyniku hiszpańskiej konkwisty meksykańska kuchnia wzbogaciła się o elementy europejskie i nadal, nie tracąc swego charakteru, czerpie inspiracje z całego świata.

E-book „Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity” - Wydawca: UNIVERSITAS. Cena 15.00 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.

Spis treści:

SPIS TREŚCI



DROGI CZYTELNIKU
Prolog – ZASADY SMAKU

Rozdział I – MEKSYK PREHISZPAŃSKI
Ludy koczownicze. – Mezoameryka. – Religia Mezoameryki. – Pokarm bogów. – Wojny kwiatowe. – Uczty bogów. - Ludożerstwo obrzędowe. – Potrawy. – Pokarm ludzi. – ROŚLINY. – Kukurydza. – Huautli – amarant. – Fasola. – Chía. – WARZYWA. – Nopal. – Chili. – Bataty (camote). – KAKAO. – Majowie. – Aztecy. – NAPOJE ALKOHOLOWE. – Maguey. – Zasady dotyczące napojów alkoholowych. – „Czterysta Królików”. – ŚRODKI STYMULUJĄCE. – Teonanácatl. – Środki halucynogenne. – Kult Teonanácatl. – Tytoń (Nicotina tabacum). – ZWIERZĘTA. – Indyk. – Pies. – Zwierzyna łowna i zbieractwo. – RYBOŁÓWSTWO. – TARGOWISKA. – MIASTA. – Domy. – Kuchnie. – Sprzęt kuchenny. – Nakrycia stołowe. – Dieta. – Dobre maniery. – Pokarmy. – PRZEPISY

Rozdział II – SPOTKANIE
Kuchnia hiszpańska. – Kolonizacja Antyli. – Podbój Meksyku. – Epidemie. – Kobiety indiańskie. – Hiszpańskie wpływy
w kuchni meksykańskiej. – Rolnictwo. – Hodowla. – Misjonarze

ROZDZIAŁ III – METYSAŻ
Kuchnia w XVI wieku. – Galeon z Manili. – KUCHNIE. – Kuchnie klasztorne. – Kuchnie domowe. – Dieta nowohiszpańska. –Barok. – Nowe ośrodki miejskie. – Kościół. – Kuchnia barokowa. – Zakony żeńskie. – PRZEPISY

Rozdział IV – NOWA HISZPANIA
Ludność. – Hiszpański Meksyk: Kreole i Półwyspiarze. – Gachupines. – Kreole. – Przeszłość prekolumbijska. – Kreolski katolicyzm. – Meksyk indiański. – Służący. – Metysi. – Czarnoskórzy, Mulaci i castas. – Kasty. – ŻYCIE MIEJSKIE. – Zwyczaje żywieniowe. – NAPOJE. – Pulque . – Tepache. – Tequila

Rozdział V – Wiek XVIII
Reformy Burbonów. – PRZEPISY. – Sosy. – Tortille. – Fasola. – Tamales

Rozdział VI – NIEPODLEGŁOŚĆ
Inwazja napoleońska. – Tertulie. – Walka zbrojna. – Uzyskanie niepodległości. – Sztandar narodowy. – Panowanie Augustyna I. – PRZEPISY

Rozdział VII – REPUBLIKA MEKSYKU
LUDNOŚĆ. – Epoka Santa Anny 1833–1855 . – Nowe wpływy zagraniczne. – Uroczystości. – Rodzinne uroczystości. – Los gringos. – Wojna o Reformę. – PRZEPISY. – ŚWIĘTA RODZINNE. – Urodziny. – Kolacja Bożonarodzeniowa. – Dzień Trzech Króli. – Posadas. – Wielki Post. – Śniadanie w dniu pierwszej komunii. – CODZIENNE MENU DOMOWE. – Śniadanie. – Obiad. – Kolacja. – Półofi cjalny obiad. – Półofi cjalna kolacja

Rozdział VIII – INTERWENCJA FRANCUSKA
II cesarstwo meksykańskie. – Cesarz . – HAUTE CUISINE . – Zasady dobrego smaku. – Antoine Câreme z Paryża. – PRZEPISY. – Przystawki. – Zupy. – Danie główne. – Deser

Rozdział IX – PORFIRIO DIAZ I REWOLUCJA MEKSYKAŃSKA
Gastronomia. – Obchody Stulecia. – REWOLUCJA MEKSYKAŃSKA. – Ci, którzy zostali w domach. – Zwyczaje żywieniowe w postrewolucyjnym Meksyku. – Tostadas, totopos i nachos. – Tortilla chips. – PRZEPISY

ROZDZIAŁ X – GEOGRAFIA MEKSYKU I KUCHNIA REGIONALNA
Północ. – Kuchnia północna. – Region Zachodni i El Bajío. – Kuchnia Regionu Zachodniego i El Bajío. – Region Centralny. – Kuchnia Regionu Centralnego. – Region Południowy. – Kuchnia Regionu Południowego. – Wybrzeże Zatoki Meksykańskiej: stany Veracruz i Tabasco. – Kuchnia Zatoki Meksykańskiej. – Jukatan. – Kuchnia Jukatanu

EPILOG