Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Uniwersytetu Opolskiego |
Format: | |
Ilość stron: | 558 s. |
Zabezpieczenie: | plik z zabezpieczeniem watermark |
EAN: | 9788383320410 |
Data: | 2025-01-10 |
53.00
pozycja dostępna
Wyślemy w czasie: 24 h
×
Opis e-booka:
Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska to efekt wieloletniej współpracy obu autorek, reprezentujących różne dyscypliny naukowe. Stanowi rodzaj tematycznego słownika języka i kultury kulinarnej regionu, łącząc tym samym aspekt lingwistyczny i kulturoznawczy. To praca o charakterze interdyscyplinarnym, której zasadniczym celem jest zaprezentowanie bogactwa kulinariów w powiązaniu z tradycją i kulturą regionu. W leksykonie zarchiwizowano słownictwo kulinarne utrwalone w powszechnej świadomości Ślązaków, jak i to odchodzące do językowego lamusa. Trzon bazy źródłowej stanowią materiały zebrane przez autorki podczas badań terenowych prowadzonych w latach 2008-2020, którymi objęto 156 miejscowości (wiejskich, małomiasteczkowych, jak i wielkoprzemysłowych), w obrębie dwóch województw: śląskiego i opolskiego. Opracowanie liczy 974 hasła oraz 40 autorskich zdjęć, będących wzbogaceniem, a zarazem integralną częścią opracowania.Publikacja jest adresowana nie tylko do badaczy wielu dyscyplin naukowych zajmujących się problematyką dziedzictwa kulturowego, ale także do szerokiego grona odbiorców, w tym do miłośników regionu zainteresowanych tradycjami kulinarnymi.
E-book „Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska” - Wydawca: Uniwersytetu Opolskiego. Cena 53.00 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.