E-book:
Jak walczyć z atopowym zapaleniem skóry. Poradnik dla rodziców atopików

Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Oficyna Wydawnicza Impuls |
Format: | pdf, epub, mobi |
Ilość stron: | 49 s. |
Zabezpieczenie: | plik z zabezpieczeniem watermark |
EAN: | 9788375877342 |
Data: | 2025-03-20 |
20.00
pozycja dostępna
Wyślemy w czasie: 24 h
×
Opis e-booka:
Poradnik powstał z myślą o rodzicach i opiekunach małych atopików. Znajdą w nim Pastwo przystępny opis atopowego zapalenia skóry zarówno pod kątem specjalistycznego nazewnictwa, jak i aspektów alergologicznych oraz kosmetologicznych. Atuty książki to przepisy kulinarne dla mam karmiących piersią będących na diecie eliminacyjnej oraz poruszenie psychologicznych aspektów AZS.Całość wywodu jest konsultowana przez specjalistów: pediatrę alergologa, kosmetologa i dietetyka.
E-book „Jak walczyć z atopowym zapaleniem skóry. Poradnik dla rodziców atopików” - Wydawca: Oficyna Wydawnicza Impuls. Cena 20.00 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.
Spis treści:
Wstęp;
Rozdział I
Atopowe zapalenie skóry - uwarunkowania alergologiczne; 9
1. Czym jest atopowe zapalenie skóry?; 11
2. Skąd się bierze AZS?; 12
3. Objawy; 12
4. Kosmetyki i higiena dziecka (kąpiel); 13
5. Spacery; 14
6. Wypoczynek; 14
7. Pranie; 15
8. Ubranka i dodatki; 15
9. Dieta dziecka; 16
10. Karmienie piersią; 16
11. Dieta eliminacyjna; 17
12. Pokój atopika; 18
13. Notatki; 18
Rozdział II
Atopowe zapalenie skóry - pielęgnacja; 21
1. Pielęgnacja i higiena rodziców/opiekunów atopika; 23
2. Pielęgnacja skóry dziecka; 23
3. Czynniki zaostrzające AZS; 25
Rozdział III
Dieta matki karmiącej piersią - przepisy; 27
1. Śniadanie / kolacja; 29
Chleb domowy teściowej na zakwasie; 29
Domowy chleb na zakwasie ze schabem własnej roboty; 30
Domowy chleb na zakwasie z pasztetem własnej roboty i z rosołem; 30
Domowy chleb na zakwasie z dżemem morelowym własnej roboty; 31
Płatki kukurydziane z duszonym jabłkiem (1 porcja); 31
Płatki kukurydziane z gruszkami Williamsa (1 porcja); 31
Szynka z macą (1 porcja); 32
2. Obiady; 32
Zupa-krem z brokułów z ziemniakami (2 porcje); 32
Zupa-krem marchewkowo-pietruszkowy z królikiem (2 porcje); 32
Barszcz czerwony z krokietem z mięsem (2 porcje); 33
Rosół (3 porcje); 33
Pierożki bezmleczne z mięsem (3 porcje); 34
Indyk w rosole z makaronem ryżowym (2 porcje); 34
Indyk z ziemniakami oraz bukietem warzyw (2 porcje); 34
Indyk z ziemniakami purée, brokułami i buraczkami (2 porcje); 35
Indyk pieczony z jabłkiem, gruszką i ryżem (2 porcje); 35
Potrawka z indyka z makaronem ryżowym oraz z surówką z marchewki i jabłka (2 porcje); 36
Pieczeń z indyka z zapiekanymi ziemniakami, marchewką i brokułem (2 porcje); 36
Królik w rosole z warzywami (3 porcje); 36
Królik w pierzynce i zapiekane ziemniaczki (2 porcje); 37
Schab z musem jabłkowym i ziemniakami purée (4 porcje); 37
Schab nadziewany morelami i ryżem (4 porcje); 38
Pulpety drobiowe z ziemniakami i gotowaną marchewką (4 porcje); 38
Rozdział I
Atopowe zapalenie skóry - uwarunkowania alergologiczne; 9
1. Czym jest atopowe zapalenie skóry?; 11
2. Skąd się bierze AZS?; 12
3. Objawy; 12
4. Kosmetyki i higiena dziecka (kąpiel); 13
5. Spacery; 14
6. Wypoczynek; 14
7. Pranie; 15
8. Ubranka i dodatki; 15
9. Dieta dziecka; 16
10. Karmienie piersią; 16
11. Dieta eliminacyjna; 17
12. Pokój atopika; 18
13. Notatki; 18
Rozdział II
Atopowe zapalenie skóry - pielęgnacja; 21
1. Pielęgnacja i higiena rodziców/opiekunów atopika; 23
2. Pielęgnacja skóry dziecka; 23
3. Czynniki zaostrzające AZS; 25
Rozdział III
Dieta matki karmiącej piersią - przepisy; 27
1. Śniadanie / kolacja; 29
Chleb domowy teściowej na zakwasie; 29
Domowy chleb na zakwasie ze schabem własnej roboty; 30
Domowy chleb na zakwasie z pasztetem własnej roboty i z rosołem; 30
Domowy chleb na zakwasie z dżemem morelowym własnej roboty; 31
Płatki kukurydziane z duszonym jabłkiem (1 porcja); 31
Płatki kukurydziane z gruszkami Williamsa (1 porcja); 31
Szynka z macą (1 porcja); 32
2. Obiady; 32
Zupa-krem z brokułów z ziemniakami (2 porcje); 32
Zupa-krem marchewkowo-pietruszkowy z królikiem (2 porcje); 32
Barszcz czerwony z krokietem z mięsem (2 porcje); 33
Rosół (3 porcje); 33
Pierożki bezmleczne z mięsem (3 porcje); 34
Indyk w rosole z makaronem ryżowym (2 porcje); 34
Indyk z ziemniakami oraz bukietem warzyw (2 porcje); 34
Indyk z ziemniakami purée, brokułami i buraczkami (2 porcje); 35
Indyk pieczony z jabłkiem, gruszką i ryżem (2 porcje); 35
Potrawka z indyka z makaronem ryżowym oraz z surówką z marchewki i jabłka (2 porcje); 36
Pieczeń z indyka z zapiekanymi ziemniakami, marchewką i brokułem (2 porcje); 36
Królik w rosole z warzywami (3 porcje); 36
Królik w pierzynce i zapiekane ziemniaczki (2 porcje); 37
Schab z musem jabłkowym i ziemniakami purée (4 porcje); 37
Schab nadziewany morelami i ryżem (4 porcje); 38
Pulpety drobiowe z ziemniakami i gotowaną marchewką (4 porcje); 38