Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego |
Format: | |
Ilość stron: | 252 s. |
Zabezpieczenie: | plik z zabezpieczeniem watermark |
EAN: | 9788323529774 |
Data: | 2025-02-04 |
16.70
pozycja dostępna
Wyślemy w czasie: 24 h
×
Opis e-booka:
W książce autor omawia wybrane aspekty procesów innowacji, traktowanych jako wynik współpracy służb ekonomicznych, marketingowych i technicznych, a same innowacje postrzega jako podstawowy instrument zapewniający przedsiębiorstwom i gospodarce uzyskiwanie przewagi konkurencyjnej. Proponuje też nowe podejście do analizy mechanizmów innowacji i postuluje potrzebę zastosowania nowych zasad modelowania procesów innowacyjnych.Książka przeznaczona dla teoretyków i praktyków ekonomii, kadry dydaktycznej wyższych uczelni, przedstawicieli nauk technicznych oraz studentów ekonomii.
E-book „Innowacje i konkurencyjność” - Wydawca: Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego. Cena 16.70 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.
Spis treści:
OD AUTORA 7
1. ZMIANY W PRZEDSIĘBIORSTWACH I ICH OTOCZENIU 11
1.1. Powszechność zmian 11
1.1.1. Zmiany w przedsiębiorstwach 11
1.1.2. Zmiany w organizacjach i instytucjach 15
1.1.3. Zmiany w gospodarce światowej 19
1.2. Motywacje do wprowadzania zmian 21
1.3. Schemat rozliczania kosztów i przychodów 23
1.4. Obszary i kierunki zmian 26
1.5. Ogólna mapa zmian w przedsiębiorstwie 27
1.6. Rozwinięcia koncepcji mapy zmian 35
2. POZAEKONOMICZNE ASPEKTY ZMIAN 37
2.1. Techniki wytwarzania i produkty 37
2.2. Projektowanie konstrukcji 41
2.3. Projektowanie metod wytwarzania 52
2.4. Rola sektora nauki i badań 56
3. INNOWACJE 67
3.1. Zmiany a innowacje 67
3.2. Definicje innowacji 78
3.3. Dynamika procesów innowacyjnych 81
3.4. Typologia innowacji 87
3.4.1. Kryterium nośnika lub przedmiotu innowacji 89
3.4.2. Kryterium doniosłości innowacji 93
3.4.3. Kryterium oryginalności 98
3.4.4. Kryterium źródła innowacji 100
3.4.5. Scalona typologia innowacji 106
4. EKONOMICZNY WYMIAR PROBLEMATYKI INNOWACJI 109
4.1. Perspektywy postrzegania problematyki innowacji 109
4.2. Wkład Josepha Schumpetera 115
4.3. Droga do ekonomicznych modeli innowacji 121
4.4. Cztery schematy procesów innowacyjnych 126
4.5. Paradygmat gospodarki opartej na wiedzy 139
4.6. Wpływ innowacji i innowacyjności na potencjał przedsiębiorstwa i gospodarki 145
5. KONKURENCJA I KONKURENCYJNOŚĆ 153
5.1. Konkurencja jako kategoria nauk ekonomicznych 153
5.2. Pojęcie konkurencyjności 163
5.3. Strategia, potencjał i pozycja konkurencyjna 170
5.4. Nośniki konkurencyjności produktów 179
5.4.1. Jakość jako najważniejszy nośnik konkurencyjności 194
5.5. Konkurencyjność przedsiębiorstw i gospodarek 203
PODSUMOWANIE 217
BIBLIOGRAFIA 220
INDEKS RZECZOWY 236
1. ZMIANY W PRZEDSIĘBIORSTWACH I ICH OTOCZENIU 11
1.1. Powszechność zmian 11
1.1.1. Zmiany w przedsiębiorstwach 11
1.1.2. Zmiany w organizacjach i instytucjach 15
1.1.3. Zmiany w gospodarce światowej 19
1.2. Motywacje do wprowadzania zmian 21
1.3. Schemat rozliczania kosztów i przychodów 23
1.4. Obszary i kierunki zmian 26
1.5. Ogólna mapa zmian w przedsiębiorstwie 27
1.6. Rozwinięcia koncepcji mapy zmian 35
2. POZAEKONOMICZNE ASPEKTY ZMIAN 37
2.1. Techniki wytwarzania i produkty 37
2.2. Projektowanie konstrukcji 41
2.3. Projektowanie metod wytwarzania 52
2.4. Rola sektora nauki i badań 56
3. INNOWACJE 67
3.1. Zmiany a innowacje 67
3.2. Definicje innowacji 78
3.3. Dynamika procesów innowacyjnych 81
3.4. Typologia innowacji 87
3.4.1. Kryterium nośnika lub przedmiotu innowacji 89
3.4.2. Kryterium doniosłości innowacji 93
3.4.3. Kryterium oryginalności 98
3.4.4. Kryterium źródła innowacji 100
3.4.5. Scalona typologia innowacji 106
4. EKONOMICZNY WYMIAR PROBLEMATYKI INNOWACJI 109
4.1. Perspektywy postrzegania problematyki innowacji 109
4.2. Wkład Josepha Schumpetera 115
4.3. Droga do ekonomicznych modeli innowacji 121
4.4. Cztery schematy procesów innowacyjnych 126
4.5. Paradygmat gospodarki opartej na wiedzy 139
4.6. Wpływ innowacji i innowacyjności na potencjał przedsiębiorstwa i gospodarki 145
5. KONKURENCJA I KONKURENCYJNOŚĆ 153
5.1. Konkurencja jako kategoria nauk ekonomicznych 153
5.2. Pojęcie konkurencyjności 163
5.3. Strategia, potencjał i pozycja konkurencyjna 170
5.4. Nośniki konkurencyjności produktów 179
5.4.1. Jakość jako najważniejszy nośnik konkurencyjności 194
5.5. Konkurencyjność przedsiębiorstw i gospodarek 203
PODSUMOWANIE 217
BIBLIOGRAFIA 220
INDEKS RZECZOWY 236