pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
E-book:

Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje

Dane szczegółowe:
Wydawca: Naukowe PWN
Format: epub, mobi
Ilość stron: 296 s.
Zabezpieczenie: plik z zabezpieczeniem watermark
EAN: 9788301216580
Data: 2025-02-18
74.00 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Opis e-booka:

„Historia Polskiego smaku” opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej – obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich.

Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.

E-book „Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje” - Wydawca: Naukowe PWN. Cena 74.00 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.

Spis treści:

WSTĘP 7
KUCHNIA PIASTÓW I JAGIELLONÓW 13
PRZY SARMACKIM STOLE 55
OD SASÓW DO KRÓLA STASIA 81
KUCHNIA ZIEMIAŃSKA, CZYLI NARODOWA 127
PRZEDWOJENNE SMAKI 189
ZA BIERUTA I GOMUŁKI 245
SŁOWNIK POTRAW I PRODUKTÓW
DAWNEJ KUCHNI POLSKIEJ 279
BIBLIOGRAFIA 287