
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | PZWL |
Format: | epub, mobi |
Ilość stron: | 116 s. |
Zabezpieczenie: | plik z zabezpieczeniem watermark |
EAN: | 9788320058758 |
Data: | 2025-03-24 |
39.00
pozycja dostępna
Wyślemy w czasie: 24 h
×
Opis e-booka:
Nieprawidłowa dieta i stres są najczęstszą przyczyną gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Autorzy pokazują, jak zmienić swój sposób odżywiania (co jeść, a jakich potraw unikać), aby złagodzić przykre objawy lub nawet im zapobiec. Przedstawiają również metody leczenia farmakologicznego, które można stosować po konsultacji z lekarzem.
E-book „Gazy jelitowe” - Wydawca: PZWL. Cena 39.00 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.
Spis treści:
Od Autorów 7
Gazy jelitowe w przewodzie pokarmowym - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 9
Objawy kliniczne związane z nadmiernym gromadzeniem się gazów w przewodzie pokarmowym 9
Odbijanie 10
Przyczyny fizjologiczne 11
Przyczyny chorobowe 12
Wzdęcie brzucha 13
Przyczyny fizjologiczne związane z nadmierną ilością gazów w jelitach 15
Przyczyny związane z chorobami przewodu pokarmowego 16
Nadmierne wydalanie gazów 18
Przyczyny fizjologiczne 19
Przyczyny związane z chorobami przewodu pokarmowego 20
Powiększenie obwodu brzucha 21
Wybrane zagadnienia z fizjologii przewodu pokarmowego - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 23
Budowa i funkcja przewodu pokarmowego 23
Skąd się biorą gazy w przewodzie pokarmowym? 29
Połykanie powietrza 31
Mechanizmy tworzenia się gazów w jelitach w procesie fermentacji bakteryjnej 34
Dyfuzja gazów pomiędzy krwią a wnętrzem jelita 37
Przykry zapach gazów 39
Zalecenia żywieniowe - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 40
Wskazówki dotyczące sposobu żucia pokarmów i spożywania posiłków 40
Podstawowe zalecenia dietetyczne 44
Produkty żywnościowe i pokarmy, których należy szczególnie unikać 45
Produkty żywnościowe i pokarmy szczególnie polecane 46
Praktyczne wskazówki umożliwiające zmniejszanie ilości włókien roślinnych w diecie 46
Zalecenia żywieniowe w przypadku nietolerancji laktozy 47
Produkty spożywcze i napoje zalecane lub takie, których spożycie powinno się ograniczyć - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 49
Zawartość najważniejszych składników pokarmowych w wybranych produktach i potrawach - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 55
Włókna roślinne (błonnik) 58
Tłuszcze 60
Węglowodany 63
Białka 64
Cholesterol 65
Przykładowe jadłospisy - Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka 67
Leczenie farmakologiczne - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 100
Podstawowe zasady leczenia farmakologicznego 100
Najczęściej stosowane leki 101
Leki zmniejszające wytwarzanie gazów jelitowych 102
Leki powodujące absorpcję gazów jelitowych 105
Leki zwiększające wydalanie gazów występujących w jelicie 113
Piśmiennictwo 114
Gazy jelitowe w przewodzie pokarmowym - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 9
Objawy kliniczne związane z nadmiernym gromadzeniem się gazów w przewodzie pokarmowym 9
Odbijanie 10
Przyczyny fizjologiczne 11
Przyczyny chorobowe 12
Wzdęcie brzucha 13
Przyczyny fizjologiczne związane z nadmierną ilością gazów w jelitach 15
Przyczyny związane z chorobami przewodu pokarmowego 16
Nadmierne wydalanie gazów 18
Przyczyny fizjologiczne 19
Przyczyny związane z chorobami przewodu pokarmowego 20
Powiększenie obwodu brzucha 21
Wybrane zagadnienia z fizjologii przewodu pokarmowego - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 23
Budowa i funkcja przewodu pokarmowego 23
Skąd się biorą gazy w przewodzie pokarmowym? 29
Połykanie powietrza 31
Mechanizmy tworzenia się gazów w jelitach w procesie fermentacji bakteryjnej 34
Dyfuzja gazów pomiędzy krwią a wnętrzem jelita 37
Przykry zapach gazów 39
Zalecenia żywieniowe - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 40
Wskazówki dotyczące sposobu żucia pokarmów i spożywania posiłków 40
Podstawowe zalecenia dietetyczne 44
Produkty żywnościowe i pokarmy, których należy szczególnie unikać 45
Produkty żywnościowe i pokarmy szczególnie polecane 46
Praktyczne wskazówki umożliwiające zmniejszanie ilości włókien roślinnych w diecie 46
Zalecenia żywieniowe w przypadku nietolerancji laktozy 47
Produkty spożywcze i napoje zalecane lub takie, których spożycie powinno się ograniczyć - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 49
Zawartość najważniejszych składników pokarmowych w wybranych produktach i potrawach - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 55
Włókna roślinne (błonnik) 58
Tłuszcze 60
Węglowodany 63
Białka 64
Cholesterol 65
Przykładowe jadłospisy - Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka 67
Leczenie farmakologiczne - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 100
Podstawowe zasady leczenia farmakologicznego 100
Najczęściej stosowane leki 101
Leki zmniejszające wytwarzanie gazów jelitowych 102
Leki powodujące absorpcję gazów jelitowych 105
Leki zwiększające wydalanie gazów występujących w jelicie 113
Piśmiennictwo 114