pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
E-book:

Ekonomiczne problemy fałszowania żywności. Instrumenty przeciwdziałania

Dane szczegółowe:
Wydawca: Uniwersytet Marii Curie - Skłodowskiej
Format: pdf
Ilość stron: 300 s.
Zabezpieczenie: plik z zabezpieczeniem watermark
EAN: 9788322792025
Data: 2025-02-07
37.80 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Opis e-booka:

Praca ma charakter monografii dojrzałej naukowo, w pełni udokumentowanej empirycznie, rozprawy wnoszącej nowe wartości do teorii ekonomii i polityki gospodarczej. Wydobycie i naświetlenie problematyki phishingu i powiązanie jej z gospodarką żywnościową, a także koncepcji food integrity należy uznać za nowatorskie i odkrywcze. Przedstawiona analiza i ocena rozwiązań systemowych służących prewencji i walce z fałszowaniem żywności wskazuje na wysokie kompetencje autorki do wypowiadania się w tej problematyce. Na uwagę zasługuje wnikliwość i szczegółowość przeprowadzonych analiz i ocen, trafność wnioskowania oraz umiejętne wspieranie własnych wyników badań empirycznych doniesieniami i poglądami innych autorów. Konkluzje, będące efektem własnych przemyśleń autorki, stanowią wkład do nauk ekonomicznych. Stworzona koncepcja polityki bezpieczeństwa żywności w UE oraz polityki przeciwdziałania łagodzenia skutków zafałszowań żywności ma charakter racjonalny i udokumentowany. [Z recenzji prof. zw. dr. hab. dr. h.c. Mieczysława Adamowicza]

E-book „Ekonomiczne problemy fałszowania żywności. Instrumenty przeciwdziałania” - Wydawca: Uniwersytet Marii Curie - Skłodowskiej. Cena 37.80 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.

Spis treści:

Wprowadzenie 7
Rozdział I. Przesłanki oddziaływania państwa na gospodarkę żywnościową 23
1.1. Ewolucja poglądów w teorii ekonomii na temat relacji państwa i rynku 25
1.2. Nieskuteczność rynku przy rozwiązywaniu kwestii dostarczania dóbr publicznych oraz specyfi czne cechy gospodarki żywnościowej 39
1.3. Współczesne uwarunkowania funkcjonowania rynku rolno-żywnościowego 49
1.3.1. Powszechne szukanie okazji do zysku za pomocą manipulacji i oszustwa oraz egoizm jednostek ekonomicznych 49
1.3.2. Globalizacja oraz dominacja opcji liberalnych w polityce gospodarczej 53
1.4. Konkluzje 60
Rozdział II. Food integrity. Stosowanie uczciwych praktyk w branży rolno-spożywczej 63
2.1. Fundamentalne kwestie food integrity 63
2.2. Czynniki warunkujące zapewnienie food integrity 70
2.3. Główne problemy food integrity 76
2.3.1. Jakość i bezpieczeństwo żywności (food quality and safety) 76
2.3.2. Identyfi kowalność żywności (food traceability) 88
2.3.3. Oszustwa żywnościowe (food fraud) i inne patologie na rynku żywności 96
2.3.4. Fałszowanie żywności (food adulteration) a jej autentyczność (food authenticity) 109
2.4. Konkluzje 121
Rozdział III. Rozwiązania systemowe służące prewencji i walce z fałszowaniem żywności 125
3.1. Sankcje za wprowadzenie do obrotu żywności zafałszowanej – narzędzia w rękach IJHAR-S i IH w świetle regulacji prawnych 125
3.2. Europejskie systemy komunikacji między instytucjami urzędowej kontroli żywności (RASFF, EU FFN & AAC, EUROPHYT, TRACES) 138
3.3. Zalecenia dotyczące systemów zarządzania obejmujących celowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności 156
3.4. Konkluzje 173
Rozdział IV. Naruszenia prawa żywnościowego w obszarze zafałszowań. Szczególny przypadek branży mięsnej 177
4.1. Źródła danych i metody badawcze 177
4.2. Uzasadnienie wyboru do badań branży mięsnej (research rationale) 182
4.3. Praktyki fałszowania mięsa i przetworów mięsnych – wyniki badań i dyskusja 195
4.4. Konkluzje 223
Rozdział V. Wyzwania dla państwa w zakresie przeciwdziałania zafałszowaniom żywności 225
5.1. Polityka bezpieczeństwa żywności w UE 225
5.2. Przeciwdziałanie i łagodzenie skutków zafałszowań żywności w ujęciu modelowym 232
Podsumowanie i wnioski 251
Wykaz skrótów 265
Spis rysunków 271
Spis tabel 273
Bibliografia 275