Efektywne zarządzanie żywnością. Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia. Podręcznik dla dietetyków
Magdalena Zegan

Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | PZWL |
Format: | epub, mobi |
Ilość stron: | 200 s. |
Zabezpieczenie: | plik z zabezpieczeniem watermark |
EAN: | 9788301235161 |
Data: | 2025-03-25 |
Opis e-booka:
„Efektywne zarządzanie żywnością. Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia” to publikacja, która w sposób syntetyczny przedstawia zagadnienia z zakresu utrwalania i przechowywania żywności w aspekcie ograniczenia marnowania żywności:
• Skala marnowania żywności
• Konsekwencje marnowania żywności
• Przeciwdziałanie zjawisku marnowania żywności
• Podstawowe i nowoczesne metody utrwalania żywności
• Czynniki wpływające na trwałość, stabilność i jakość żywności podczas jej przechowywania
• Zmiany w poszczególnych grupach asortymentowych żywności z uwzględnieniem wartości odżywczych podczas przechowywania
• Warunki przechowywania żywności – wskazówki dla konsumenta
• Sposoby ograniczania marnowania żywności
Podręcznik skierowany jest do studentów dietetyki uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Dodatkowo może być materiałem wspierającym dla osób kształcących specjalistów w zakresie żywności i żywienia, a także zaangażowanych w przemysł spożywczy i inne powiązane z nim dziedziny.
E-book „Efektywne zarządzanie żywnością. Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia. Podręcznik dla dietetyków” - Wydawca: PZWL. Cena 84.00 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.
Spis treści:
I. Marnowanie żywności – problem współczesnego świata 3
1. Marnotrawstwo żywności – definicja 5
2. Skala marnowania żywności 8
3. Konsekwencje marnowania żywności 13
4. Przeciwdziałanie zjawisku marnowania żywności 31
II. Nowoczesne metody utrwalania żywności a ochrona wartości odżywczej w aspekcie przeciwdziałania marnowaniu żywności 53
5. Żywność jako podstawowy element życia 55
6. Podstawowe i nowoczesne metody utrwalania żywności 71
7. Czynniki wpływające na trwałość, stabilność i jakość żywności podczas jej przechowywania 89
8. Zmiany w poszczególnych grupach asortymentowych żywności z uwzględnieniem wartości odżywczej podczas przechowywania 102
9. Warunki przechowywania żywności – wskazówki dla konsumenta 137
10. Praktyczne wskazówki dla konsumenta, jak ograniczyć marnowanie żywności 160
Bibliografia 162
Skorowidz 178