Dobór metod oceny wybranych cech jakościowych żywności
Katarzyna Pawlak-Lemańska
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu |
Format: | |
Ilość stron: | 183 s. |
Zabezpieczenie: | plik z zabezpieczeniem watermark |
EAN: | 9788366199194 |
Data: | 2025-02-04 |
Opis e-booka:
W towaroznawstwie produktów spożywczych pojęcie jakości jest szeroko stosowane i odnosi się zarówno do produktu oraz producenta, jak i do konsumenta żywności. Jakość, rozumiana jako zaspokojenie lub przekroczenie oczekiwań klienta, w odniesieniu do żywności obejmuje wiele różnorodnych aspektów i determinowana jest przez szereg czynników. Jej złożony charakter oddaje termin „całkowitej jakości żywności” (ang. total food quality) obejmujący różnorodne cechy wynikające z natury produktu oraz z jego oceny przez konsumenta. Szereg opisujących produkt cech określa się za pomocą wachlarza technik i metod standaryzujących i obiektywizujących pomiar tych właściwości produktów spożywczych, które wpływają na percepcję i zakup przez potencjalnych konsumentów.Przedstawiona monografia jest publikacją wpisującą się w nurt interdyscyplinarnych badań dotyczących metod oceny i kontroli jakości żywności w sposób wielokierunkowy i holistyczny. Zawiera problemy naukowe z pogranicza takich dyscyplin, jak towaroznawstwo, marketing, zarządzanie jakością czy badania nad zachowaniem i psychologią konsumenta.
Głównym celem pracy była ocena jakości wybranych produktów żywnościowych uwzględniająca charakterystykę ich cech i oczekiwań konsumenta z nimi związanych z wykorzystaniem metod fizykochemicznych, sensorycznych i konsumenckich. Do realizacji pracy wybrano kombinację zaawansowanych metod instrumentalnych oceniających jakość wewnętrzną produktu oraz metod wykorzystywanych w badaniach konsumenckich opartych na pomiarach poszerzonej jakości oczekiwanej i doświadczanej.
E-book „Dobór metod oceny wybranych cech jakościowych żywności” - Wydawca: Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.