pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
E-book:

Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy

Dane szczegółowe:
Wydawca: PZWL
Format: epub, mobi
Ilość stron: 192 s.
Zabezpieczenie: plik z zabezpieczeniem watermark
EAN: 9788320056310
Data: 2025-03-19
Cena wydawcy: 74.00 złpozycja niedostępna

Opis e-booka:

Kontynuacja bestsellera Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść, by czuć się lepiej?
Jeśli sięgasz po Dietę w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy, zapewne już wiesz, że należy wyeliminować ze swojego jadłospisu pewne składniki, takie jak gluten, mleko, jajka czy ulubione warzywa i owoce. Z Diety w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść, by czuć się lepiej? dowidziałeś się, dlaczego tak ważna dla Twojego zdrowia jest indywidualizacja odżywiania i jakie pociąga za sobą korzyści. Zadajesz sobie teraz zapewne pytania:
- Czy naprawdę potrzebna jest aż taka rewolucja żywieniowa, by czuć się lepiej?
- Czy będę już na diecie do końca życia?
- A co z poranną kawą z mlekiem?
Największą trudnością przy wdrożeniu diety eliminacyjnej nie jest samo wykluczenie produktów, ale poznanie tych, które staną się podstawą nowego codziennego jadłospisu. Rotacja produktów i stosowanie zamienników pomoże urozmaicić dietę, a przede wszystkim wyciszyć układ immunologiczny, zapobiegając powstawaniu nowych alergii.

Książka zawiera bazę przepisów, które pokazują niemal nieograniczone możliwości codziennego komponowania zdrowych i zbilansowanych posiłków opierających się na podstawowych, łatwo dostępnych składnikach. Dzięki zamieszczonym przepisom zobaczysz, że stosując dietę eliminacyjną, możesz wyczarować cuda zarówno na śniadanie, obiad, kolację, przekąski, jak i na romantyczną kolację we dwoje, świąteczny obiad dla rodziny, desery oraz wiele innych okazji.

E-book „Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy” - Wydawca: PZWL.

Spis treści:

Przedmowa 9
Od autorki 11
Jak czytać tę książkę 12
Twoja domowa spiżarnia – produkty, które warto mieć w domu 15
Baza wiedzy o produktach 17
Podstawowe zamienniki 34
ŚNIADANIA – NIE TYLKO KANAPKI
Placuszki marchewkowe 40
Gryczane placuszki drożdżowe 42
Amarantusowe placuszki bananowe 44
Owsiane placuszki kokosowe 46
Ekspresowa, rozgrzewająca owsianka 48
Szarlotkowa jaglanka 50
Granola z musem owocowym i twarożkiem z nerkowców 52
Truskawkowy twarożek z nerkowców 54
Pasta z młodej marchewki 54
Ziołowa pasta z tofu 55
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów 55
Pasztet jaglany w stylu włoskim 58
Gryczany pasztet z suszoną śliwką i jałowcem 60
Niepulchny chleb bez drożdży i zakwasu 61
Ziemniaczany chleb codzienny 62
LUNCHE I D RUGI E ŚNIADANIA NA WYNOS
Springrollsy z łososiem i mango 68
Ryżowe rolki z warzywami i wegańską „pastą z tuńczyka” 70
Naleśnikowe roladki na słodko z owocami i twarożkiem z nerkowców 72
Wytrawne muffiny z suszonymi pomidorami i tofu 74
Owsiane ciacha do kawy 76
Burger jaglany z burakiem i sezamem 78
Sajgonki z warzywami i quinoa 80
ZUPY NI E T Y LKO NA O BIAD
Zupa marchewkowo-pomidorowa 86
Ekspresowa zupa kokosowa z kurczakiem (lub bez kurczaka) 88
Lekka zupa z buraków z kosteczkami z tofu 90
Sycąca zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami 92
Chłodnik litewski 94
Rozgrzewająca zupa meksykańska 96
Zupa z zielonego groszku z gruszką i kaszą jaglaną 98
Zupa dyniowo-marchewkowa z amarantusem 100
DRUGIE DANIE – KILKA PRZ EPISÓW NA DANIA O BIADOWE
Pulpeciki drobiowe z amarantusem 106
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami ciecierzycą 108
Pikantne kiełbaski pod kukurydzianą pierzynką 110
Naleśniki z soczewicą zapiekane pod wegańskim beszemelem 112
Chrupiące nuggetsy z batatów 114
Kopytka z batatów z orzechową polewą 116
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną 118
Chrupiące paluszki rybne (lub z kurczaka) 120
Cynamonowe leniwe pierożki z tartym jabłkiem i orzechami 122
Musaka zapiekana pod wegańskim beszamelem 124
SŁODKOŚCI NA CO DZIEŃ
Toffinki. Karmelowe babeczki z tofu 130
Truskawkowy jagielnik bez pieczenia 132
Ryżowy deser z jabłkami 133
Owoce pod migdałową kruszonką 134
Muffinki marchewkowe 136
Ciasto czekoladowe z owocami 138
Zbożowy batonik 140
Kruche ciasteczka korzenne (nie tylko na święta) 142
Mus czekoladowy 144
Mus mango–chia 146
Piegowaty koktajl z ziarnami bogatymi w wapń 148
Ekspresowe lody bananowo-orzechowe 150
ŚWIĘTA
Pasztet świąteczny z selerem i żurawiną 156
Pączusie z batatów w cynamonowym cukrze 158
Ciasto czekoladowe na grzańcu przełożone powidłami śliwkowymi 160
Trufle czekoladowe idealne na prezent 162
Sorbetowy drink z arbuza i prosecco 164
Torcik z tapioki 166
DIPY, SOSY I DODATKI – PODSTAWOWE PRZEPISY
Dressing bazyliowy do sałatki 172
Sojonez i sosy na jego bazie 174
Sos czosnkowy 174
Sos tatarski 175
Sos koperkowy 175
Wegański beszamel 176
Bita śmietana kokosowa 178
Wegańska polewa czekoladowa 180
Alfabetyczny spis potraw 182