
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | PZWL |
Format: | mobi, epub |
Ilość stron: | 128 s. |
Zabezpieczenie: | plik z zabezpieczeniem watermark |
EAN: | 9788320056938 |
Data: | 2025-03-19 |
Cena wydawcy: 64.00 złpozycja niedostępna
×
Opis e-booka:
Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest - w odpowiednich ilościach - niezbędna do życia. Jednak u osób, u których stwierdzono jej nietolerancję histamina zawarta w lekach i pokarmach może powodować znaczne dolegliwości. Ponieważ odgrywa kluczową role w reakcjach alergicznych, jej następstwami są m.in.: bóle głowy, wysypka, swędzenie skóry, bóle brzucha, biegunka, wodnisty katar, kaszel, zaburzenia rytmu serca.W poradniku podano praktyczne rady, które pomogą wrażliwym na działanie histaminy osobom uzyskać wyraźną poprawę stanu zdrowia, a nawet całkowicie pozbyć się uciążliwych objawów.
Liczne przepisy na dania główne, zupy, sałatki, desery oraz na ciasteczka, ciasta i torty z pewnością ułatwią zachowanie właściwej diety.
E-book „Dieta antyhistaminowa” - Wydawca: PZWL.
Spis treści:
WPROWADZENIE 9
HISTAMINA W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA 11
Co to jest histamina? 12
Diaminooksydaza 14
Definicja nietolerancji histaminy 16
Rozpoznanie nietolerancji histaminy 17
HISTAMINA W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH 21
Podstawowe informacje 22
Dlaczego niektóre produkty spożywcze zawierają tak dużo histaminy? 23
Wyroby z mleka i sery 24
Czekolada 26
Mięso i wyroby mięsne 26
Ryby i produkty rybne 27
Ocet 28
Owoce i warzywa 29
Alkohol 30
Aminy biogenne 31
Uwalniacze histaminy 33
Dodatki spożywcze 35
POSTĘPOWANIE W NIETOLERANCJI HISTAMINY 37
Dorośli 38
Dzieci 38
Leki 41
Nietolerancja środków cieniujących 41
Zabiegi chirurgiczne i stomatologiczne 42
Histamina w ciąży 43
CO WŁAŚCIWIE WOLNO JEŚĆ? 44
Tolerowane produkty spożywcze 46
Nietolerowane produkty spożywcze 47
Produkty spożywcze – tabela wymienników 49
PRZEPISY 51
Podstawowe informacje o gotowaniu 52
Zupy 58
Sałatki 67
Dania główne 72
Desery 94
Ciasta i torty 100
Ciasteczka 106
Pasty do pieczywa 112
Literatura źródłowa 117
DODATEK 118
Leki 118
Dodatki spożywcze, symbole E 121
HISTAMINA W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA 11
Co to jest histamina? 12
Diaminooksydaza 14
Definicja nietolerancji histaminy 16
Rozpoznanie nietolerancji histaminy 17
HISTAMINA W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH 21
Podstawowe informacje 22
Dlaczego niektóre produkty spożywcze zawierają tak dużo histaminy? 23
Wyroby z mleka i sery 24
Czekolada 26
Mięso i wyroby mięsne 26
Ryby i produkty rybne 27
Ocet 28
Owoce i warzywa 29
Alkohol 30
Aminy biogenne 31
Uwalniacze histaminy 33
Dodatki spożywcze 35
POSTĘPOWANIE W NIETOLERANCJI HISTAMINY 37
Dorośli 38
Dzieci 38
Leki 41
Nietolerancja środków cieniujących 41
Zabiegi chirurgiczne i stomatologiczne 42
Histamina w ciąży 43
CO WŁAŚCIWIE WOLNO JEŚĆ? 44
Tolerowane produkty spożywcze 46
Nietolerowane produkty spożywcze 47
Produkty spożywcze – tabela wymienników 49
PRZEPISY 51
Podstawowe informacje o gotowaniu 52
Zupy 58
Sałatki 67
Dania główne 72
Desery 94
Ciasta i torty 100
Ciasteczka 106
Pasty do pieczywa 112
Literatura źródłowa 117
DODATEK 118
Leki 118
Dodatki spożywcze, symbole E 121