pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
E-book:

Dieta antyhistaminowa

Dane szczegółowe:
Wydawca: PZWL
Format: mobi, epub
Ilość stron: 128 s.
Zabezpieczenie: plik z zabezpieczeniem watermark
EAN: 9788320056938
Data: 2025-03-19
Cena wydawcy: 64.00 złpozycja niedostępna

Opis e-booka:

Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest - w odpowiednich ilościach - niezbędna do życia. Jednak u osób, u których stwierdzono jej nietolerancję histamina zawarta w lekach i pokarmach może powodować znaczne dolegliwości. Ponieważ odgrywa kluczową role w reakcjach alergicznych, jej następstwami są m.in.: bóle głowy, wysypka, swędzenie skóry, bóle brzucha, biegunka, wodnisty katar, kaszel, zaburzenia rytmu serca.

W poradniku podano praktyczne rady, które pomogą wrażliwym na działanie histaminy osobom uzyskać wyraźną poprawę stanu zdrowia, a nawet całkowicie pozbyć się uciążliwych objawów.

Liczne przepisy na dania główne, zupy, sałatki, desery oraz na ciasteczka, ciasta i torty z pewnością ułatwią zachowanie właściwej diety.

E-book „Dieta antyhistaminowa” - Wydawca: PZWL.

Spis treści:

WPROWADZENIE 9
HISTAMINA W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA 11
Co to jest histamina? 12
Diaminooksydaza 14
Definicja nietolerancji histaminy 16
Rozpoznanie nietolerancji histaminy 17
HISTAMINA W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH 21
Podstawowe informacje 22
Dlaczego niektóre produkty spożywcze zawierają tak dużo histaminy? 23
Wyroby z mleka i sery 24
Czekolada 26
Mięso i wyroby mięsne 26
Ryby i produkty rybne 27
Ocet 28
Owoce i warzywa 29
Alkohol 30
Aminy biogenne 31
Uwalniacze histaminy 33
Dodatki spożywcze 35
POSTĘPOWANIE W NIETOLERANCJI HISTAMINY 37
Dorośli 38
Dzieci 38
Leki 41
Nietolerancja środków cieniujących 41
Zabiegi chirurgiczne i stomatologiczne 42
Histamina w ciąży 43
CO WŁAŚCIWIE WOLNO JEŚĆ? 44
Tolerowane produkty spożywcze 46
Nietolerowane produkty spożywcze 47
Produkty spożywcze – tabela wymienników 49
PRZEPISY 51
Podstawowe informacje o gotowaniu 52
Zupy 58
Sałatki 67
Dania główne 72
Desery 94
Ciasta i torty 100
Ciasteczka 106
Pasty do pieczywa 112
Literatura źródłowa 117
DODATEK 118
Leki 118
Dodatki spożywcze, symbole E 121