pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
E-book:

Cukrzyca

Dane szczegółowe:
Wydawca: PZWL
Format: epub, mobi
Ilość stron: 188 s.
Zabezpieczenie: plik z zabezpieczeniem watermark
EAN: 9788320058727
Data: 2025-03-20
39.00 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Opis e-booka:

Autorzy przybliżają mechanizm powstawania oraz sposoby leczenia cukrzycy, zwracając szczególną uwagę na możliwość leczenia dietetycznego. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych u chorych na cukrzycę.

E-book „Cukrzyca” - Wydawca: PZWL. Cena 39.00 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.

Spis treści:

Wstęp - Mirosław Jarosz, Longina Kłosiewicz-Latoszek 7
Cukrzyca: definicja, rozpoznanie, konsekwencje zdrowotne, społeczne i ekonomiczne - Mirosław Jarosz 9
Epidemiologia cukrzycy - Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek 15
Patogeneza i przyczyny cukrzycy - Longina Kłosiewicz-Latoszek 19
Cukrzyca typu 1 19
Cukrzyca typu 2 20
Czy można zapobiegać cukrzycy? - Wioleta Respondek, Mirosław Jarosz 30
Cukrzyca typu 1 30
Cukrzyca typu 2 31
Podstawowe zasady leczenia cukrzycy - Longina Kłosiewicz-Latoszek 36
Zasady leczenia nadciśnienia u chorych na cukrzycę typu 2 41
Leczenie zaburzeń lipidowych u chorych na cukrzycę typu 2 42
Podsumowanie 43
Zalecenia żywieniowe - Longina Kłosiewicz-Latoszek, Aleksandra Cichocka 45
Wartość energetyczna diety 46
Spożycie węglowodanów 47
Spożycie tłuszczów 48
Spożycie białek 49
Witaminy i składniki mineralne 49
Alkohol 50
Sól 50
Praktyczne wskazówki 50
Zamienniki cukru i żywność o obniżonej zawartości cukru - Regina Wierzejska, Aleksandra Cichocka 59
Produkty spożywcze o specjalnych właściwościach żywieniowych 60
Zamienniki cukru 62
Poliole 64
Intensywne substancje słodzące 65
Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej - Wioleta Respondek, Mirosław Jarosz 69
Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych i charakterystyka przykładowych jadłospisów dla osób z cukrzycą typu 2 nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii - Aleksandra Cichocka, Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik 75
Wybór produktów spożywczych w zaproponowanych jadłospisach 78
Wybór z grupy produktów zbożowych 78
Wybór z grupy warzyw i owoców 78
Wybór z grupy produktów mlecznych 79
Wybór z grupy produktów mięsnych i jego białkowych zamienników 80
Wybór z grupy tłuszczów 80
Sól 81
Cukier i słodycze 82
Płyny 82
Przykładowe jadłospisy dla osób z cukrzycą typu 2, nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii - Aleksandra Cichocka, Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik 99
Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1200 kcal 100
Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1500 kcal 128
Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1800 kcal 156
Piśmiennictwo 184