Analiza i ocena jakości żywności
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego SGGW w Warszawie |
Format: | |
Ilość stron: | 329 s. |
Zabezpieczenie: | plik z zabezpieczeniem watermark |
EAN: | 9788382371383 |
Data: | 2025-01-27 |
Opis e-booka:
Współczesny konsument oczekuje żywności bezpiecznej, wysokiej jakości. Ważną rolę w tym zakresie odgrywają badania laboratoryjne żywności prowadzone na każdym etapie jej produkcji, jak również w ramach urzędowej kontroli żywności. Z tego powodu znajomość metod oznaczania podstawowych składników żywności, dodatków do żywności czy zanieczyszczeń jest specjalistom zajmującym się produkcją i kontrolą jakości żywności niezbędna.W książce omówiono m.in.: podstawy zapewnienia jakości wyników badań laboratoryjnych, kwestie pobierania próbek i ich przygotowania do analizy, metody analizy niektórych własności fizycznych (np. gęstości, barwy), techniki chromatograficzne i spektroskopowe, metody analizy zawartości poszczególnych grup składników żywności, metody badań właściwości żywności – przeciwutleniających i sensorycznych. Przedstawiono w niej również szczegółowe opisy metod badania składników żywności oraz wyznaczania jej właściwości fizykochemicznych, a także dane pozwalające na interpretację uzyskanych wyników.
Publikacja jest przeznaczona dla studentów realizujących zajęcia na różnych kierunkach związanych z żywnością, ale może być pomocną lekturą dla pracowników branży spożywczej i urzędowej kontroli żywności, a zwłaszcza pracowników laboratoriów.
E-book „Analiza i ocena jakości żywności” - Wydawca: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego SGGW w Warszawie. Cena 35.00 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.